Jukka Tiensuu

Jukka Tiensuu


Jukka Tiensuu on opiskellut monipuolisesti musiikkia (piano, cembalo, orkesterin johtaminen, säveltäminen, historiallinen esityskäytäntö, elektroakustiikka ja tietokonemusiikki) Sibelius-Akatemiassa (1967–1972), The Juilliard Schoolissa (1972–1973), Hochschule für Musik Freiburgissa (1974–1976), IRCAMissa Pariisissa (1978–1982) ja muissa instituuteissa, minkä jälkeen hän on kiertänyt kolmella mantereella ja konsertoinut laajalla ohjelmistolla, johon on sisältynyt kaikkea aina renessanssista uusimpaan avantgardeen ja klassisesta improvisaatioon. Hän on vastaanottanut lukuisia palkintoja sekä sävellyksistään että levytyksistään ja esityksistään. Vuonna 2020 hän voitti Wihurin Sibelius-palkinnon. Tuomariston mukaan “hänen sävellyksensä huokuvat hengellisyyttä, ja hänen horjumaton sitoutumisensa taiteellisiin tavoitteisiin on vaikuttavaa”.

Tiensuu on säveltänyt yli sata teosta perinteisen soitin-, vokaali- ja orkesterimusiikin aloilla, useilla eri tyyleillä, usein mikrotonaalisesti tai sisältäen elektroniikka- tai tietokonemusiikin osia. Tiensuun sävellystuotannossa on myös monia kuriositeetteja, kuten teoksia kiinalaiselle orkesterille, harmonikkayhtyeelle, klarinettikuorolle, instrumentaaliselle teatterille, barokkiorkesterille, jazzorkesterille, kanteleelle, suu-uruille sekä useille yhtyeille. Suurin osa hänen teoksistaan on edelleen ohjelmistossa ja saatavilla levytyksenä.

Hänen sävellyksiään ovat kantaesittäneet nimekkäät orkesterit ja yhtyeet kolmella eri mantereella sellaisten kapellimestarien johdolla kuin mm. Susanna Mälkki, Ernest Bour, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Lorraine Vaillancourt, Diego Masson, Ilan Volkov, Leif Segerstam, Jacek Kaspszyk, John Storgårds, Hannu Lintu, Dima Slobodeniouk, Yan Huichang, Juha Kangas, Jacques Mercier, Stefan Asbury.

1970-luvun lopulla toimiessaan ISCM:n Suomen jaoston puheenjohtajana Tiensuu aloitti ensimmäisen säännöllisesti järjestettävän nykymusiikin konserttisarjan Helsingissä. Sittemmin hän perusti Helsinki Biennalen (nykyään Musica nova Helsinki) ja toimi sen ensimmäisenä taiteellisena johtajana. Lisäksi hän perusti Viitasaarella järjestettävän Musiikin aika -festivaalin ja kesäakatemian ja toimi sen taiteellisena johtajana vuodet 1981–1987. Lisäksi hän opettaa, kirjoittaa kirjoihin ja aikakauslehtiin ja tekee mielikuvia herättäviä radio-ohjelmia barokkimusiikista sekä oman aikamme musiikista. Finnish Music Quarterlyn (3/2007) mukaan Jukka Tiensuun vaikutus suomalaisen nykymusiikin kentällä on käytännössä vailla vertaansa.

Yhteystiedot

Monica Johnson
Tuottaja
+358 (0)50 911 33 49
monica.johnson@panulacompetition.fi

Kilpailutoimisto sijaitsee Vaasan kaupungintalossa kilpailukauden aikana.
Katuosoite: Senaatinkatu 1, 65100 VAASA
Postiosoite: PO Box 3, FI-65101 VAASA
info@panulacompetition.fi
panulacompetition.fi