Angus Webster, 2018

Jorma Panula MiniKapu kapellmästartävling 4 - 7.9.2024

Den första Jorma Panula MiniKapu kapellmästartävlingen arrangeras den 4 – 7.9.2024 och arrangeras för unga begåvade blivande kapellmästare. Första tävlingsomgången börjar den 5:e september på kvällen. Ansökningsperioden för de tävlande öppnas 1.1.2024 och pågår till 29.2.2024.

Tävlande från Finland och utländska studeranden i Finland är välkomna att söka till juniortävlingen. Totalt åtta tävlande kommer att antas till tävlingen i Vasa. Samtidigt pågår Jorma Panula Internationella Dirigenttävling. De tävlande är välkomna att fritt följa tävlingen som publik.

Maestro Jorma Panula introducerar denna nya tävling för unga studerande i Finland för att säkra och öka intresset för orkesterdirigering. Tävlingen skall förhoppningsvis också öka intresset för dirigering som yrke.

Juniortävlingens tidtabell

Priser

Första pris 1 000 euro
Andra pris 750 euro
Tredje pris 500 euro

Specialpris: Maestro Jorma Panula skänker också mästarkurser i dirigering till vinnarna, arrangerat via Panula-akademin.


Juryn

Atso Almila

Atso Almila
Ordförande, Finland

Mer info
Ville Mankkinen

Ville Mankkinen
Finland

Mer info
Jukka Iisakkila

Jukka Iisakkila
Finland

Mer info

Regler

 • Ansökningsperioden för den första Jorma Panula Minikapu kapellmästartävlingen öppnas 1.1.2024 och pågår fram till den 29.2.2024.
 • De sökande måste studera i Finland.
 • Den övre åldersgränsen är 20 år. Tävlingen är öppen för sökande som är födda efter 7.9.2004.
 • Åtta tävlande kommer att väljas bland de sökande av ett professionellt team, som leds av prof. Jorma Panula. Varje godkänd sökande kommer personligen att kontaktas av sekreteraren angående resultatet.
 • Ansökningarna görs via nätet på hemsidesadressen https://www.panulacompetition.fi/registerjunior. Ansökningsperioden är 1.1 – 29.2.2024
 • Bilagor:
  • ett kort introduktionsbrev och curriculum vitae (cv) inte mera än 300 ord.
 • Bilagor (forts.):
  • Ett foto med hög upplösning (nyligen taget) i digitalt format; jpg, jpeg, pdf (max 4 MB, resolution 300dpi).
  • Videoinspelning: Bifogad länk som innehåller digitalt bandat filmklipp som kan laddas ner från (YouTube, Vimeo, google drive).
   Inspelningen bör visa den tävlande då hen dirigerar en orkester/ensemble i en övnings- och en konsertsituation maximal längd ca 10 - 12 minuter. (Väldigt låg kvalitet på bild och ljud kan möjligen underkännas.)
 • Uttagningen till tävlingen sker på basen av inspelningarna senast den 30.4.2024.
 • En icke returnerbar registreringsavgift på 50 € måste betalas tillsammans med ansökningen. Den tävlande kan vid behov boka hotellinkvartering från arrangören inte senare än 2 månader före tävlingen.

Tävlande (i alfabetisk ordning)

Fagerlund Maximilian

Fagerlund Maximilian, Finland


Jag är en 17 år gammal pianist, dirigent och kompositör från Helsingfors. Jag började spela piano som 6-åring under Junio Kimanen vid Västra Helsingfors Musikinstitut. År 2015 inledde jag mina studier under Liisa Malmivaara, först vid Åbo konservatorium och senare vid Helsingfors konservatorium där jag även studerat slagverk. Jag har även sjungit i barnkören vid Finlands Nationalopera 2017‒2020. Jag

har fått diplom i cello och piano i internationella tävlingen Jugend Musiziert och fonden Pro Musica har beviljat mig ett stipendium för mina musikstudier. År 2023 uppträdde jag som solist för Sibelius-Akademins studentorkester och sommaren 2024 uppträder jag som solist vid Åbo Musikfestspel och i konsertserien Riihimäki Kesä.

Hukkanen Touko

Hukkanen Touko, Finland


Jag är en 15 år gammal musikutövare från Uleåborg. Jag har spelat piano sedan jag var 6 år och senare även tagit lektioner i flöjt och andra instrument (saxofon, klarinett). I huvudsak spelar jag alltså piano och flöjt. Jag har tagit lektioner i både klassiskt piano och fritt ackompanjemang. Mitt intresse för arbetet som dirigent väcktes när jag sjöng tre roller i Trollflöjten vid Uleåborg teater. Jag ville testa

orkesterdirigering och tog min första mästarklass sommaren 2023. Vid sidan av mina instrumentstudier studerar jag partiturer och komponerar, vilket också är ett bra sätt att lära sig partituranalys. Jag har komponerat pianostycken sedan jag var liten och numera komponerar jag även för olika orkestersammansättningar.

Kujala Helena

Kujala Helena, Finland


Jag är en 17-år gammal finländsk-tysk violinist- och kapellmästarstuderande. Jag påbörjade min fiolspelning som 4-åring i Västra Helsingfors musikinstitut. Från förra året studerar jag i musikinstitutet i Östra Helsingfors, där min lärare är RSO:s andra konsertmästera Emma Vähälä. Orkesterledning har jag studerat från början av 2024, då mitt intresse väcktes av Jukka Iisakkilas kapellmästarförevisning. Jag har spelat i symfoniorkestern VIVO

sedan år 2023 och verkat som första violinist i Helsingfors juniorstråkar. Jag tävlade år 2022 i finalen i Jugend musiziert-tävlingens final i Tyskland i kategorin soloviolin. Jag har deltagit ett par gånger i Panula Akademin och fått mentorskap från Dalia Stasevska och Taavi Oramo. Jag fick min debyt som kapellmästare sommaren 2024 i Berlin filharmonikernas kammarmusiksal med Deutsch-Skandinavische Jugendphilarmonin.

Leicher Max

Leicher Max, Tyskland


Jag är en 18 år gammal dirigent, kompositör, pianist och violinist från München. Jag avlägger mina nuvarande studier i Finland; till de senaste hör 15 mästarkurser med Jorma Panula i Helsingfors och Åbo 2024 samt mästarkurser vid Panula-akademin i Vasa 2023 och -24. Jag har även tagit mästarkurser i bland annat Nederländerna 2023 med Siamo-orkestern, i Budapest med MÁV Symphony Orchestra, i Danmark 2023 med Søderjyllands Symfoniorkester och med

Jyväskylä Sinfonia 2022. Mina dirigentstudier har jag tagit med Prof. Miguel Harth-Bedoya (USA) och Prof. Nicolás Pasquet (Uruguay). I mitt uppdrag som kompositör har jag tagit lärdom av Minas Borboudakis (Grekland), i piano av min lärare Andreas Skouras (Grekland) och i violin Kirill Troussov (Tyskland). Som medlem och solist i kören Tölzer Knabenchor har jag uppträtt över 60 gånger över hela Europa, Amerika och Asien.

Šereckis Arijus

Šereckis Arijus, Litauen


Jag är en 12 år gammal musikstuderande, som började med piano vid Kuopio konservatorium under Katariina Liimatainen 2018. Jag har deltagit aktivt i konserter och pianotävlingar: I Kuopio IX pianotävlingen 2021 fick jag ett uppmuntringspris och hederspris för bästa tolkning av ett finländskt verk, i XII Leevi Madetoja

pianotävlingen i Uleåborg fick jag hederspris och i V Tapiola pianotävlingen i Esbo tog jag mig till final i den internationella serien. År 2024 inledde jag mina dirigentstudier vid öppna Savonia yrkesskola under Rauno Tikkanen.

Vauhkonen Leo

Vauhkonen Leo, Finland


Jag är en 16 år gammal musikstuderande från Esbo. Som huvudämne spelar jag valthorn vid Esbo musikinstitut under Jaakko Välimäki, i Tapiola Unga Symfoniker och i symfoniorkestern Vivo. Som biämne studerar jag komposition under ledning av Markku Klami. Min lärare i orkesterdirigering är Jukka Iisakkila. Även Jorma Panula har väglett

mig. Jag dirigerar Tapiola Ungdoms kammarorkester som jag grundade 2022. På orkesterns konserter har jag bland annat dirigerat Mendelssohns En midsommarnattsdröm, hans femte symfoni samt ett uruppförande av min egen komponerade konsert för viola.

Väyrynen Elviira

Väyrynen Elviira, Finland


Jag är en 19 år gammal musikstuderande från Åbo. I maj 2024 tog jag musikerexamen vid Åbo konservatorium med klassiskt piano som huvudämne. I december 2023 tog jag studenten vid Puolalabackens musikgymnasium, där jag tog en trippelexamen gemensam med konservatoriet. Efter konservatoriet har jag som mål att studera antingen klassiskt piano eller musikfostran vid Sibelius-Akademin eller pianopedagogik vid Åbo konservatorium. Senare hoppas jag kunna studera orkesterdirigering. Jag har övat orkesterdirigering på egen hand sedan gymnasiet. År 2023 dirigerade jag mitt musikdiplom

för Timo Lehtovaara, kortmusikalen ”Åvikin sirpaleita”. Sommaren 2023 deltog jag i en grundkurs i orkesterdirigering vid öppna universitetet vid Sibelius-Akademin med Petri Komulainen som lärare och läsåret 2023‒2024 deltog jag i Olli Vartiainens kurs i ensembledirigering vid Åbo konservatorium. Jag har tagit pris i tävlingarna Pianoaura V (2019) och VI (2023) och gick till final i XII Leevi Madetoja pianotävlingen i serie II (2022). År 2021 utsågs jag till ung kulturaktör för Salo stad.

Kontaktuppgifter

Monica Johnson
Producent
+358 (0)50 911 33 49
monica.johnson@panulacompetition.fi

Tävlingskansliet finns i Vasa Stadshus under tävlingsperioden.
Gatuaddress: Senatsgatan 1, 65100 VASA
Post address: PO Box 3, FI-65101 VASA
info@panulacompetition.fi
panulacompetition.fi