Nyheter
IX JORMA PANULA INTERNATIONAL CONDUCTING COMPETITION 3-7.9.2024

IX JORMA PANULA INTERNATIONELLA KAPELLMÄSTARTÄVLING 3-7.9.2024

Viljo och Maire Vuoriostiftelsen förbereder sig för den nionde versionen av Jorma Panula Internationella kapellmästartävling, som hålls 3 - 7.9.2024 i Vasa.

Tidpunkten har ändrats från november till september för att göra det lättare och mera bekvämt för besökare att ta del av tävlingen. Den vackra omgivningen i Vasaregionen kommer troligen att vara mer attraktiv än i novembermörkret. Tävlingen hålls i Vasa stadshus.

Akademikern Jorma Panula har bjudit in medlemmar till juryn för att de tillsammans skall kunna hitta den bästa kapellmästaren bland 20 utvalda tävlande.

Förutom Jorma Panula, som är ordförande för juryn, deltar i juryn professor Ed Spanjaard från Nederländerna, kapellmästarna Maria Badstue från Danmark, Vytautas Lukočius från Litauen och Mikko Franck från Finland. Alla medlemmar har lång erfarenhet av dirigering och undervisning. Dessutom kommer tävlingsorkestrarna, VAsa stadsorkester och Jyväskylä Sinfonia att utse en musikermedlem till juryn. De båda orkestrarna har varit tävlingsorkestrar från år 2003.

Tävlingen är öppen för sökande under 40 år, från medlemsländerna inom EU, Island, Norge, Schweiz och Storbritannien. Ansökningsperioden öppen 1.12.2023 - 29.2.2024. Ansökningsportalen kommer att vara öppen från den 1.12.2023 på denna webplats.

År 2021 så lockade tävlingen över 150 sökande. Vi hoppas att minst lika många söker till följande tävling år 2024. En grupp experter, sammankallade av Maestro Jorma Panula, kommer att välja 20 tävlande att konkurrera i en av de mest prestigefyllda kapellmästartävlingarna i Europa.


A NEW COMPETITION FOR YOUNG CONDUCTORS 4-7.9.2024

EN NY TÄVLING FÖR UNGA KAPELLMÄSTARE 4-7.9.2024

För första gången i historien introducerar professor, akademiker Jorma Panula år 2024 en ny dirigenttävling för unga begåvade dirigent studerande: JORMA PANULA MINIKAPU kapellmästartävling.

Orsaken till detta, som Panula beskriver det, är att han är oroad över framtida utbildning av dirigenter i Finland och vill på detta sätt vidare höja intresset för orkesterdirigering bland unga musikstuderande. Som undervisande professor i dirigering, vid 93 års ålder, har hans arbete gett fantastiska resultat, tidigare som professor vid Sibelius Akademin och ännu inom sitt eget mästarklassprogram Panula Akademin. En av Finlands mest framgångsrika kulturexport inom klassisk musik är dirigenter som gör fina karriärer utomlands. De flesta av dem har i något skede blivit undervisade av Maestro Panula såsom, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Mikko Franck, Pietari Inkinen, Klaus Mäkelä, Dalia Stasevska, Dima Slobodeniouk, Tarmo Peltokoski, bara för att nämna några.

Juniortävlingen kommer att pågå vid sidan av den internationella tävlingen under samma period men är två dagar kortare. Tävlingen är riktad till finländska studerande och utländska studerande bosatta i Finland. Maximiålder för de sökande är 20 år. Ingen lägsta åldersgräns finns. Ansökningsperioden är 1.1 - 29.2.2024 via denna websida.

Tävlingsorkester är amatörorkestern Wasa Sinfonietta. Juryn för tävlingen kommer att består av professor Atso Almila, ordförande i juryn, kapellmästare Jukka Iisakkila och Ville Mankkinen.


Greetings from the Producer

HÄLSNINGAR FRÅN PRODUCENTEN

Då den nya hemsidan panulacompetition.fi nu har öppnats, önskar vi er välkomna att följa oss och ta del av våra nyheter. Vi kommer från och med nu att publicera information och nyheter om kapellmästartävlingarna; den nionde internationella och den första MINIKAPU tävlingen. När nu hösten är här kommer vi att intensifiera nyheterna från september framåt.

Jag har av Viljo och Maire Vuorios stiftelse fått möjligheten att vara en del av den organiserande kommittén som producent för tävlingarna 2024.

Uppgiften känns intressant och trevlig. Jag har tidigare haft min egen kammarmusikfestival Musikfestspelen Korsholm, som nu är i goda händer och kan därför fortsätta att arbeta med klassisk musik i detta format. Några vinnare och deltagare i den internationella dirigenttävlingen har under åren uppträtt på Musikfestspelen Korsholm. Samarbetet med Vasa stadsorkester är också bekant. Jag ser verkligen fram emot spänningen och de musikaliska upplevelser som tävlingarna kommer att medföra. Välkomna att följa våra nyheter!

Monica Johnson


Kontaktuppgifter

Monica Johnson
Producent
+358 (0)50 911 33 49
monica.johnson@panulacompetition.fi

Tävlingskansliet finns i Vasa Stadshus under tävlingsperioden.
Gatuaddress: Senatsgatan 1, 65100 VASA
Post address: PO Box 3, FI-65101 VASA
info@panulacompetition.fi
panulacompetition.fi