Uutiset


PANULAKILPAILUN LIPUT NYT MYYNNISSÄ!

PANULAKILPAILUN LIPUT NYT MYYNNISSÄ!

Yksi Euroopan arvostetuimmista kapellimestarikilpailuista, Jorma Panulan kansainvälinen kapellimestarikilpailu järjestetään yhdeksättä kertaa Vaasassa 4.–8. syyskuuta 2024. Neljä päivää kestävään kilpailuun on hakenut noin 150 hakijaa eri puolilta Eurooppaa. Viisihenkinen kansainvälinen tuomaristo kokoontuu Vaasassa kilpailuviikolla valitsemaan 20 kilpailijan joukosta parhaan kapellimestarin finaaliin lauantaina 7. syyskuuta. 5.9. kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin aarioita oopperasta ”Figaron häät” laulusolisteina sopraano Iris Candelaria ja baritoni Luke Terrence Scott. Semifinaalin 6.9. ja finaalin 7.9. solistina soittaa viulisti Tami Pohjola Jean Sibeliuksen suuressa Viulukonsertossa d-molli, op. 47. Kilpailun orkestereina toimivat edelleen Vaasan kaupunginorkesteri ja Jyväskylä Sinfonia.

UUTUUTENA tänä vuonna on JORMA PANULAn MINIKAPU -kilpailu nuorille, alle 20-vuotiaille kapellimestariksi pyrkiville. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti kansainvälisen kilpailun yhteydessä Vaasan kaupungintalossa. Wasa Sinfonietta toimii MINIKAPU kilpailun kilpailuorkesterina.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailuja joka päivä Vaasan kaupungintalolle.

4.9. keskiviikko
klo. 10.00–21.00 Kansainvälisen kilpailun ensimmäinen erä
Claude Debussy: Prélude à l´après-midi d´un faune - Faunin iltapäivä

5.9. torstai
klo. 10.00–18.00 Kansainvälisen kilpailun toinen erä
Solistit: Iris Candelaria, sopraano, Luke Terrence Scott, baritoni.
Jukka Tiensuun tilausteos, W.A. Mozart: aarioita oopperasta “Figaron Häät”

klo. 18.30–21.00 MINIKAPU -kilpailu, ensimmäinen erä
W.A. Mozart: Sinfonia nro 36, ensimmäinen osa

6.9 perjantai
klo. 10.00–18.00 Kansainvälisen kapellimestarikilpailun semifinaali
Claude Debussy: La Mer, Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli, op. 47
Solisti: Tami Pohjola, viulu.
klo. 18.30–20.00 MINIKAPU – KILPAILU, semifinaali
J. Sibelius: oopperasta Pelléas & Mèlisande.

7.9 lauantai
klo. 17.00–17.45 MINIKAPU-kilpailun finaali.
J. Sibelius: Pelléas & Mèlisande
Wasa Sinfonietta
klo. 19.00–20.30 Kansainvälisen kilpailun Grand Finale
Claude Debussy: La Mer, Jean Sibelius: Viulukonsertto d-molli, op. 47
Solisti: Tami Pohjola, viulu.
Vaasan kaupunginorkesteri & Jyväskylä Sinfonia
klo. 20.30–21.00 Väliaikamusiikkia, Wasa Sinfonietta & MINIKAPUT

klo. 21.15 Voittajien julkaiseminen

Liput myydään etukäteen:
www.netticket.fi ja Studio Ticket Rewell Center, Vaasa, tai ovella kilpailuviikon aikana.


KAPELLIMESTARIKILPAILUN KILPAILIJAT ON VALITTU

KAPELLIMESTARIKILPAILUN KILPAILIJAT ON VALITTU

Yhdeksänteen 3.–7.9.2024 järjestettävään kansainväliseen kilpailuun saapui määräaikaan (29.2.) mennessä 147 hakukriteerit täyttävää hakemusta 21 Euroopan maasta. Eniten hakemuksia kilpailuun tuli Ranskasta (22), Saksasta (17), Espanjasta (15), Italiasta (14), Isosta-Britanniasta (12), Puolasta (9), Sveitsistä ja Suomesta (7), Latviasta ja Kreikasta (6), Norjasta (5), Alankomaista (4), Virosta, Romaniasta, Tšekistä, Ruotsista ja Itävallasta (3), Irlannista (2) ja Unkarista, Liettuasta ja Portugalista (1).

Kilpailijat

Videojury akateemikko Jorma Panulan johdolla on maaliskuussa 2024 valinnut 20 varsinaista kilpailjaa ja neljä varaa Vaasassa pidettävään loppukilpailuun. Videojuryn jäseninä olivat kapellimestarit Atso Almila, Jukka Iisakkila, Pietro Rizzo ja Michael Claussen sihteerinä.

Valitut kilpailijat aakkosjärjestyksessä ovat: Bénati Félix (Ranska), Cagnasso Francesco (Italia/Sveitsi), Castro Grinstein Anna (Espanja), Combémorel Yoann (Ranska), Dickopf Katharina (Saksa), Gwizdalla Mateusz (Puola), Haugli Guro (Norja), Malek Anna (Saksa), Müller-Monod Louise (Sveitsi), Måseidvåg Nils Erik (Norja), Pasquina Serra Noemi (Espanja), Petrenko Konstantins (Latvia), Przybycien Jakub (Puola), Sieber Joseph (Sveitsi), Siret Vincent (Ranska), Sorokine Nikita (Ranska), Staiger Eric (Saksa), Toikka Erno (Suomi), Uusitupa Kasmir (Suomi), Zinca Sebastian (Romania). Lisäksi raati valitsi neljä kilpailijaa varasijoille kilpailuun seuraavassa järjestyksessä: Benedikt Sauer (Saksa), Federico Tibone, (Italia), Pierre Mosnier (Ranska), Carl Anders Nilsen (Norja).

Kilpailun tuomaristo syyskuussa

Kolmen vuoden välein järjestettävän kilpailun taiteellisena johtajana ja tuomariston puheenjohtajana on alusta saakka toiminut professori, akateemikko Jorma Panula. Tämänkertaisen kilpailun tuomaristoon kuuluvat Jorma Panulan lisäksi kapellimestarit Ed Spanjaard (Alankomaat), Maria Badstue (Tanska), Vytautas Lukočius (Liettua) ja Mikko Franck (Suomi). Lisäksi tuomaristoon kuuluvat Vaasan kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian muusikkoedustajat. Tuomariston sihteerinä toimii Michael Claussen.

Ensimmäiset MINIKAPU kilpailijat!

Ensimmäiseen 4.–7.9.2024 järjestettävään Jorma Panula MINIKAPU-kilpailuun saapui määräaikaan mennessä seitsemän hakemusta. Kaikki hakijat hyväksyttiin kilpailuun. Kilpailijat ovat: Suomesta, Fagerlund Maximilian, Hukkanen Touko, Kujala Helena, Vauhkonen Leo, Väyrynen Elviira, Liettuasta Sereckis Arijus ja Leicher Maximilian Saksasta (opiskelee Suomessa). MINIKAPU-kilpailu järjestetään samaan aikaan kuin kansainvälinen kilpailu. Kilpailuorkesterina toimii Wasa Sinfonietta.

MINIKAPUn tuomaristoon kuuluvat kapellimestarit Atso Almila, tuomariston puheenjohtajana, Jukka Iisakkila ja Ville Mankkinen. Tuomariston sihteerinä toimii festivaalijohtaja Milla Virta.


HAKUAIKA PÄÄTTYI! kuva: Svenna Martens

HAKUAIKA PÄÄTTYI!

Hakuportaali 9. Jorma Panula Kansainväliseen kapellimestarikilpailuun 3.-7.9.2024 ja ensimmäiseen Jorma Panula MINIKAPU Juniori Kapellimestarikilpailuun 4.-7.9.2024 on suljettu.

Kansainvälinen kapellimestarikilpailu keräsi yli 150 hakijaa eri puolilta Eurooppaa. EU:n jäsenmaiden, Sveitsin, Ison-Britannian, Norjan ja Islannin kansalaiset olivat tervetulleita hakemaan. Ensimmäiseen MINIKAPU-kapellimestarikilpailuun tuli myös riittävästi hakijoita aivan nuorista opiskelijoista Suomessa.

Menettelytapa on nyt se, että asiantuntijaryhmä, Jorma Panulan johndolla valitsee hakijoiden joukosta 20 kansainvälistä kilpailijaa ja 4 varalla kilpailuun. Viimeistään huhtikuun loppuun mennessä julkistetaan lopulliset kilpailijat. Asiantuntijaryhmän ja kilpailun tuomariston sihteerinä toimii musiikinjohtaja Michael Claussen.
IX JORMA PANULA INTERNATIONAL CONDUCTING COMPETITION 3.-7.9.2024

IX JORMA PANULA KANSAINVÄLINEN KAPELLIMESTARIKILPAILU 3.-7.9.2024

Viljo ja Maire Vuorion Säätiö on aloittanut yhdeksännen Vaasassa järjestettävän JORMA PANULA KANSAINVÄLINEN KAPELLIMESTARIKILPAILUN 3.–7.9.2024 suunnittelun.

Kilpailun ajankohta on siirretty marraskuulta syyskuulle, jotta kävijöiden on helpompaa ja mukavampaa tulla seuraamaan kilpailua. Vaasan seudun kauniit ympäristöt ovat luultavasti alkusyksyllä houkuttelevampia kuin marraskuun pimeydessä. Kilpailun paikkana on Vaasan kaupungintalo.

Akateemikko Jorma Panula on kutsunut tuomariston jäsenet kanssaan yhteen löytääkseen kilpailun parhaan kapellimestarin 20 kilpailijan joukosta.

Puheenjohtaja Jorma Panulan lisäksi tuomariston jäsenet ovat professori Ed Spanjaard Alankomaista, kapellimestari Maria Badstue Tanskasta, kapellimestari Vytautas Lukočius Liettuasta, ja kapellimestari Mikko Franck Suomesta. Kaikilla tuomariston jäsenillä on pitkä kokemus orkesterin johtamisesta ja kapellimestareiden kouluttamisesta. Tämän lisäksi kilpailun orkesterit, Vaasan kaupunginorkesteri ja Jyväskylä Sinfonia, nimittävät yhden muusikon tuomariston jäseneksi. Orkesterit ovat toimineet kilpailun orkestereina vuodesta 2003 lähtien.

Kilpailu on avoin hakijoille, jotka ovat alle 40-vuotiaita ja kotoisin EU-maista, Islannista, Norjasta, Sveitsistä ja Isosta-Britanniasta. Hakuaika avoinna 1.12.2023–29.2.2024. Hakemuslomake ja säännöt löytyvät tältä nettisivulta marraskuun loppuun mennessä.

Vuonna 2021 kilpailuun haki yli 150 osallistujaa. Toivomme, että myös seuraavaan kilpailuun on yhtä paljon hakijoita. Joukko asiantuntijoita yhdessä Maestro Jorma Panulan kanssa valitsee 20 kilpailijaa kilpailemaan yhdessä Euroopan maineikkaimmista kapellimestarikilpailuista.


A NEW COMPETITION FOR YOUNG CONDUCTORS 4.-7.9.2024

UUSI KILPAILU NUORILLE KAPELLIMESTAREILLE 4.-7.9.2024

Ensimmäistä kertaa koskaan professori ja akateemikko Jorma Panula panee alulle uuden kapellimestarikilpailun erityisesti nuorille ja lahjakkaille kapellimestareille: JORMA PANULA MINIKAPUKILPAILUN, vuonna 2024.

Kilpailun perustamisen syynä on Panulan huoli kapellimestarikoulutuksen tulevaisuudesta Suomessa ja hänen halunsa edelleen lisätä nuorten muusikoiden kiinnostusta orkesterin johtamiseen. 93-vuotiaana professorina ja orkesterin johtamisen opettajana Panulan työ on tuottanut upeita tuloksia sekä Sibelius-Akatemian professorina aiemmin että yhä edelleen hänen oman Panula-Akatemian mestarikurssiohjelmansa kautta. Yksi Suomen tärkeimmistä klassisen musiikin vientituotteista ovat kansainvälistä uraa tekevät kapellimestarit. Suurin osa heistä on jossakin vaiheessa ollut Maestro Panulan oppilaana kuten Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Mikko Franck, Pietari Inkinen, Klaus Mäkelä, Dalia Stasevska, Dima Slobodeniouk, Tarmo Peltokoski ja moni muu.

Minikapukilpailu järjestetään kansainvälisen kilpailun rinnalla samaan aikaan mutta kaksi päivää lyhyempänä. Kilpailu on tarkoitettu suomalaisille ja ulkomaalaisille opiskelijoille Suomessa. Hakijoiden yläikäraja on 20 vuotta, alaikärajaa ei ole. Hakuaika on 1.1.–29.2.2024, ja hakeminen tapahtuu tämän kotisivun kautta.

Kilpailun orkesteri on Wasa Sinfonietta. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat professori Atso Almila, kapellimestari Jukka Iisakkila ja kapellimestari Ville Mankkinen.


Greetings from the Producer

TERVEHDYS TUOTTAJALTA

Nyt kun uusi kotisivu www.panulacompetition.fi on avattu, toivotamme teidät tervetulleiksi seuraamaan sivuamme ja jakamaan uutisiamme. Tästä lähtien julkaisemme tietoa ja uutisia kapellimestarikilpailuista, sekä yhdeksännestä kansainvälisestä kilpailusta että ensimmäisestä minikapukilpailusta. Nyt kun syksy on tulossa, syyskuusta alkaen alamme päivittää uutisia uudella tarmolla.

Olen saanut Viljo ja Maire Vuorion Säätiön kautta mahdollisuuden olla mukana järjestelykomiteassa kilpailuiden tuottajana vuonna 2024.

Tehtävä tuntuu ihanalta ja mielenkiintoiselta. Olen aiemmin johtanut omaa kamarimusiikkifestivaaliani Korsholman Musiikkijuhlia. Festivaali on on nyt hyvissä käsissä, ja voin siis jatkaa työskentelyä klassisen musiikin parissa tällä tavoin. Monet kansainvälisen kapellimestarikilpailun voittajista ja osallistujista ovat vuosien aikana esiintyneet Korsholman Musiikkijuhlilla. Myös työskentely Vaasan kaupunginorkesterin kanssa on tuttua. Odotan innolla kilpailuiden tuomaa jännitystä ja musiikillisia kokemuksia. Tervetuloa seuraamaan uutisiamme!

Monica Johnson


Yhteystiedot

Monica Johnson
Tuottaja
+358 (0)50 911 33 49
monica.johnson@panulacompetition.fi

Kilpailutoimisto sijaitsee Vaasan kaupungintalossa kilpailukauden aikana.
Katuosoite: Senaatinkatu 1, 65100 VAASA
Postiosoite: PO Box 3, FI-65101 VAASA
info@panulacompetition.fi
panulacompetition.fi